"Jak to dawniej bywało..." - Zajęcia kulinarne w Kasince Małej
Tematyka spotkania dotyczyła przygotowania i spożywania posiłków, które jadali nasze babcie i nasi dziadkowie. Jako danie główne wychowankowie przygotowali „mace”, czyli ciasto makaronowe, pieczone na blasze, a na deser - chleb z wodą i cukrem. O tym, że uczniom się podobało i im smakowało, dobitnie świadczy fakt, iż pod koniec zajęć mówili: „Chciałbym się wrócić do dawnych czasów…”
Jak informowali uczniowie, niejeden z nich robił sobie już takie posiłki w swoim domu. Najlepszy podsumowaniem są słowa nauczyciela: "Uśmiechnięte twarze wychowanków oraz niecierpliwość w oczekiwaniu na następne zajęcia są potwierdzeniem na to, że najważniejsza w życiu jest prostota. W niej tkwi całe sedno. W prostocie znajdziemy i radość życia, i radość jedzenia."
Agata Zięba